FULL GRAIN vs TOP GRAIN LEATHER

Mezi celozrnnou kůží a špičkovou kůží existují tři hlavní rozdíly – a ano, na tom záleží.

1. Kvalita a cena

Celozrnná kůže (Full grain) je nejkvalitnější třídou kožených peněz, které lze koupit. Zahrnuje veškeré přírodní zrno. Pro výrobce je dražší a zároveň obtížnější ji zpracovat. To se odráží v nákladech pro spotřebitele.

Špičková kůže (Top grain) je druhým nejvyšším stupněm kvality kůže a má odstraněnou vnější vrstvu. Tento rozdíl způsobuje to, že je pro výrobce tenčí a lépe zpracovatelná, což se taktéž odráží v ceně ve srovnání s celozrnnou.

2. Vzhled a trvanlivost

Přírodní povrch celozrnné kůže je jedinečný – vypráví příběh a odhaluje přírodní nedokonalosti, značky a dokonce i lehká znaménka na povrchu. Full grain je extrémně pevná a odolná, protože přírodní zrno obsahuje nejsilnější vlákna v kůži. Zůstává extrémně prodyšná, což vede k nižšímu nasávání vlhkosti při dlouhodobém používání produktů z ní vyrobených.

U Top grain je přirozené zrno z povrchu kůže odstraněno, čímž je zároveň zbaveno nedokonalostí a kazů. Po obroušení přírodního zrna je povrch potištěn imitací evokující Full grain, aby bylo dosaženo jednotnějšího vzhledu. Ovšem tou největší nevýhodou je, že s obroušením vrchní vrstvy jde ruku v ruce i ztráta těch nejpevnějších vláken. To vede ke snížení pevnosti.

3. Stárnutí a charakter

Jak celozrnná kůže spíše stárne, vyhlazuje se, vyvíjí kýženou patinu a spolu s ním i jedinečný charakter, který nelze snadno duplikovat. Čím více produkt z Full grain používáte, tím lépe vypadá.

Rozdíl ve špičkové a celozrnné kůži je povrchová vrstva poskytující ochranu před skvrnami, které by se jinak projevily přímo na celozrnné kůži. Proces lakování Top grain kůže však výrazně snižuje její prodyšnost a zabraňuje také tomu, aby se na kůži postupem času vyvinula přírodní patina.

Bohužel mnoho spotřebitelů není obeznámeno s pojmy „Full grain“ nebo „Top grain“ a místo toho užívají výrazy jako „pravá kůže“. Pokud je však kožená taška nebo bunda uvedena jako pravá kůže, není to ve skutečnosti dobré znamení. Alespoň ne pokud jde o kvalitu. „Pravá kůže“ se v podstatě stala výrazem pro vše, co je technicky kůží.

Sečteno a podtrženo: Záleží jen na tom, co je pro vás důležité. Top grain je obvykle levnější než Full grain a dokonce nabízí větší odolnost proti skvrnám v případě, že povrch zůstane neporušený. Ale pokud hledáte kůži, která může vydržet celý život a přitom bude stále vypadat skvěle, pak je celozrnná kůže tou správnou cestou.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *